Scandalul Oltchim, cine câștigă?

Conform unui sondaj de opiniea realizat de ziare.com, pe un eșantion de 5706 utilizatori, principalul vinovat pentru eșecul privatizării Oltchim este Guvernul Ponta.
Cu privire la subiectul Oltchim ziarul Bursa nota:
Aşadar, D.D. ştie că, dupa 1 octombrie, mai dispune de un răgaz de 15 zile, timp în care plăteşte daune de 0,04 % pe zi.
Posibil ca D.D. să mizeze pe faptul că întinzând coarda, va avea vizibilitate mediatică (inclusiv în cele cincisprezece zile) şi, implicit, va avea de câştigat din două perspective:
1. poate chiar reuşeste să facă rost de bani (crede în varianta asta, fiind păcălit de E. Anca şi A. Dokychuk);
2. câştigă electoral, dat fiind mesajul său deja cunoscut.
Oricum, probabil că va insista pe renegocierea unor prevederi din contract, pe acuzarea guvernului, povestea cu ciocoii…
În ultima săptămână, se pare că a câştigat peste 3%, în preferinţele electoratului.
Ceea ce el ştie.


Cu cât trece timpul (şi cu cât atenţia opiniei publice este mai mult aţintită asupra lui), cu atât se apropie de alegerile legislative.
Şi încă ceva: guvernul Ponta nu avea ce să facă. Deşi ştia că D.D. nu vine cu o ofertă serioasă, nu putea anula procedura de privatizare.
De ce?
Pentru că la reuniunea board-ului FMI de acum trei zile, unul din subiecte era acordarea unei noi tranşe României.
Ori guvernul nostru vrea să arate că nu a împiedicat privatizarea “Oltchim”, obiectiv prevăzut în acordul cu FMI.
Ciudat şi pervers în egală măsură.
Ca să primim nişte firimituri (care ne îndatorează şi mai mult – apropo, deficitul a crescut, după măsurile populiste ale lui Ponta şi probabil va creşte şi mai mult în context electoral), ne-am distrus şansa unei privatizări decente a “Oltchim”.
OK
Next…